
W Warszawie działa już dziewięć jadłodzielni tzw. foodsharing (najnowsza na Grochowie). Idea foodsharingu polega na dzieleniu się jedzeniem, które dzięki temu nie musi się marnować i nie trafi do śmietnika. Skorzysta osoba potrzebująca. Według badań w Polsce marnuje się 9 mln ton jedzenia. To przerażająca statystyka. Najczęściej wyrzucamy pieczywo, owoce, wędliny oraz warzywa.
Pomysłodawcami jadłodzielni, są wolontariusze. Tworzą przestrzeń, w której znajduje się lodówka i szafka, gdzie można zostawić jedzenie. Wolontariusze zachęcają też restauracje, sklepy i osoby indywidualne na przekazywanie nadwyżek żywności. Na terenie Warszawy odbierają już jedzenie od 10 firm. Jadłodzielnie otwierane są zwykle przy bazarach, akademikach czy też w innych popularnych punktach miasta.
Od czerwca taka jadłodzielnia działa też na Ursynowie. Otworzyło ją troje studentów meblarstwa na Wydziale Technologii Drewna SGGW.
Poniżej prezentujemy wykaz jadłodzielni działających obecnie w Warszawie
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie