Reklama

Foodsharing na Ursynowie

W Warszawie działa już dziewięć jadłodzielni tzw. foodsharing (najnowsza na Grochowie). Idea foodsharingu polega na dzieleniu się jedzeniem, które dzięki temu nie musi się marnować i nie trafi do śmietnika. Skorzysta osoba potrzebująca. Według badań w Polsce marnuje się 9 mln ton jedzenia. To przerażająca statystyka. Najczęściej wyrzucamy pieczywo, owoce, wędliny oraz warzywa.

Pomysłodawcami jadłodzielni, są wolontariusze. Tworzą przestrzeń, w której znajduje się lodówka i szafka, gdzie można zostawić jedzenie. Wolontariusze zachęcają też restauracje, sklepy i osoby indywidualne na przekazywanie nadwyżek żywności. Na terenie Warszawy odbierają już jedzenie od 10 firm. Jadłodzielnie otwierane są zwykle przy bazarach, akademikach czy też w innych popularnych punktach miasta.

Od czerwca taka jadłodzielnia działa też na Ursynowie. Otworzyło ją troje studentów meblarstwa na Wydziale Technologii Drewna SGGW.

Poniżej prezentujemy wykaz jadłodzielni działających obecnie w Warszawie

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo iursynow.pl




Reklama
Wróć do